Sidor

fredag 20 september 2013

Inte helt hundra

En kvinnlig patient som vårdades på PIVA (psykiatrisk intensivvårdsavdelning) i Malmö menar av hon blev våldtagen av en medpatient fredagen för två veckor sedan. Först fem dagar senare, på onsdagen, gjorde personalen en polisanmälan. Verksamhetschefen konstaterar i Sydsvenskan att

"– Det hände på fredagen. Sen kom ju helgen. Och då hände inget."
Är den psykiatriska intensivvårdsavdelningen tom på personal på helgen? Har polisen stängt?

Verksamhetschefen förklarar också att psykiatrin var tvungen att prata med kvinnan och den utpekade våldtäktsmannen för att ta ställning till om en polisanmälan skulle göras. Han förklarar för tidningen att:

"– Det är viktigt att vi gör det, att vi inte bara rusar iväg och polisanmäler."
Eftersom? Ni har så många misstänkta våldtäkter att ni ransonera polisanmälningrna?

Sydsvenskan ställer sen den frågan många av oss tänker: är det inte en polissak att utreda? Verksamhetschefen motiverar klinikens handlande så här:

– Hade vi varit helt hundra på att vi misstänkte en våldtäkt hade vi givetvis polisanmält direkt. Men vi var inte var helt på det klara med hur detta gått till och alla inblandade parter kunde inte styrka det, säger Sven-Erik Andersson.  
Det spelar ingen roll om ni är helt hundra - det är ändå polisens jobb att utreda.

Det här rapporterades om i onsdags, men det var inte hela sanningen. Igår rapporterade Sydsvenskan att en man häktats för våldtäkten och överflyttats till den rättspsykiatriska kliniken. Att han kunde häktas mot sitt nekande berodde på att det fanns ett vittne - någon ur personalen såg delar av händelsen

Vilka signaler sänder det till de drabbade? Andelen sexualbrott som klaras upp är försvinnande liten, delvis beroende på att kraven är höga på bevisningen. Att snabbt göra en polisanmälan är inte sällan avgörande för att kunna säkra teknisk bevisning och undvika en situation där ord står mot ord. Ändå väljer psykiatrin att förhala anmälan i fem dagar. Och då har vi inte ens kommit till det faktum att kvinnan tycks ha vårdats på samma avdelning som sin förmodade våldtäktsman i närmare en veckas tid. 

En liknande händelse inträffade på RPK i Växjö, men där väntade kliniken i flera veckor med att polisanmäla. 

Ibland undrar jag om psykiatrin lider av självdestruktivt beteende - de gör allt de kan för att allmänheten ska tycka illa om dem.

/ Thérèse
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

1 kommentar:

Dorota sa...

Konstigt att sånt inte är prioriterat... Att det inte hände något över helgen kan man kanske förklara med det faktum att det är chefen som gör en polisanmälan (varför??). Och skedde våldtäkten på en fredag kväll då måste man vänta tills chefen är i tjänst, dvs. till på måndag morgon... Så brukade det vara hos oss med polisanmälan men då gällde det oftast misshandel. Samtidigt kan jag tycka att personalen borde kunna ringa sin chef även på helgen för att informera om allvarliga händelser på avdelningen.