Sidor

lördag 14 december 2013

Önskeböcker

Jag lärde mig läsa någongång i femårsåldern, och hade sedan många ljuvliga år av bokslukande framför mig. Som första barn till två akademiker fick jag höra många sagor läsas för mig som barn, och mitt läsande uppmuntrades alltid. Mitt första egna lånekort lockade mer än det där körkortet alla pratade om på gymnasiet (som jag ännu inte orkat erövra) och jag plöjde mig med glädje igenom Hcf och HceU-hyllorna på Jönköpings stadsbibliotek. Till sommaren ordnade jag lånekort på Ronnebys bibliotek, så jag även i sommarstugan kunde fortsätta läsa. I mormors barndomshem fanns min mammas ungdomsböcker, så där slukade jag Kitty, Fem och Äventyrsböcker med gamla orangea ryggar och gulnande blad. Jag läste mig till alla upplevelser jag drömt om, och drömde om allt jag läste. Böckerna var min parallellvärld.

Som vuxen har jag inte alls samma tid att läsa som jag hade som barn, och tyvärr är det så förrädiskt lätt att fastna framför en skärm i stället för att plocka fram en bok. Jag jobbar framför datorn (skriver), jag gör research framför datorn (letar och läser artiklar och material), jag slösurfar framför datorn, jag är social framför datorn. Allt innefattar läsande, men jag läser aldrig böcker på datorn. Så för att få den sammanhängande läsupplevelsen måste jag ta mig själv i örat och med sträng röst påminna mig om hur mycket jag tycker om läsningen när jag väl stängt ner. Det går allt bättre, men jag önskar på många sätt att böckerna - inte skärmarna - vore mitt självklara val när jag har en stund över, precis som det var när jag var barn.

Hur som helst, nu är det dags för önskelistor till såväl julafton som födelsedag, och i år känns min önskelista nästan som när jag var barn, vilket innebär ungefär 98 % böcker. Jag tänkte dela med mig av mina önskningar, så kan ni väl fylla på om det är någon bok jag absolut inte får missa?

 • Gud är större av Antje Jackelén 
 • Andaktsbok av Anders Wejryd. 
 • Det händer när du vilar av Tomas Sjödin 
 • Engelforstrilogin (Eld, Cirkel och Nyckeln) av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren 
 • Kroppspanik av Julia Skott 
 • Egenmäktigt förfarande av Lena Andersson 
 • 438 dagar av Johan Persson och Martin Schibbye 
 • Torka aldrig tårar utan handskar av Gardell. 
 • Tisdagarna med Morrie av Mitch Albom 
 • Vegetariska kokboken (Ica) eller Bonniers vegetariska kokbok
 • Vad som helst av David Levithan 
 • Vad som helst av Alice Munro 


Vad har jag missat? Tipsa mig om böcker jag bara måste läsa!

/ Thérèse
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

3 kommentarer:

Hanna sa...

Skulle tipsa om Tomas Sjödins nya bok, men ser ju att den redan står med :) två andra böcker.. En oväntad vänskap av Abdel Sellou och 5 minuters paus med Cajsa Tengblad.

hjärter dam sa...

Johanna Nilsson: Jag är den som skall komma
John Green: Förr eller senare exploderar jag
Den sistnämnda har jag inte läst men hört att den ska vara bra.

Thérèse Eriksson sa...

Hanna: Tack för tipsen! Jag fick en hel del böcker i julklapp men ska kolla upp de du nämner också!

Hjärter dam: Ja, jag kom på Johanna Nilssons bok när jag skrivit inlägget! Hann önska mig den men fick den inte, men ska beställa den. John Green har jag läst, fast på engelska. Den är bra, men jag var inte fullt så såld som många andra varit.