Sidor

lördag 29 augusti 2015

Flyktens riktning: till eller från

Jimmie Åkesson. Jag kommenterar sällan poltik, men efter att ha läst åtskilliga referat av ditt sommartal har jag bara en sak att säga: tänk om, tänk rätt.
Människor flyr inte till Sverige för att glida runt på en skattebekostad räkmacka. De flyr till ett land där människor som du kommer att hålla dem ansvariga för allt från folkhemmets förfall och brinnande skolor, till upplopp, kravaller, sprängdåd, tiggeri och våldtäkter. De flyr till ett land där de kommer att mötas av fördomar, våld och avsky, eftersom det trots allt framstår som det bättre alternativet.
Människor som är på flykt lämnar det land där de har sina rötter och sin trygghet. Det land där de kan språket, där de har sitt hemma och känner igen alla dofter och smaker, där de förstår kroppsspråket, klädkoderna, riterna och religionen, där de har sina barn, föräldrar och vänner de älskar och delar minnen och platser med. Deras beslut att lämna allt i livet som är konstant och begripligt är inte en flykt till den svenska välfärden, utan en flykt från ett land och en livssituation som hotar hela deras existens.
Och vet du Jimmie. Det spelar ingen roll att du påstår att svenska folket har fått nog, och att du föreslår att vi borde rösta om invandringen. Det förändrar inte situationen. Det räddar inte livet på den diabetessjuka flickan du talade om, som dog av människosmugglarnas girighet. Det gör inte livet tryggare för de 12 miljoner syrier som är på flykt. Det raderar inte det som du kallar illegala flyktingar - för ingen människa är illegal. Det är inte ditt lidande när du ser en tiggare som räknas - det är lidandet hos människan som sitter där med en skylt och en tom mugg som spelar roll.
Jag tror också att svenska folket har fått nog: nog av ständig politisk smutskastning där de enda vinnarna är vi som redan har i överflöd, och de eviga förlorarna är de som kämpar för att överleva dagen och drömmer om ett liv bortom en ständigt livshotande flykt.
Vi har ett ansvar för varandra; ett ansvar som varken upphävs genom landsgränser eller politiska utspel. Det kan varken du, ditt parti eller en folkomröstning förändra.
/ Thérèse
I media:
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,