torsdag 29 augusti 2013
Barnperspektiv på Lundsberg
lördag 24 augusti 2013
Utkast till ett brev
/ Thérèse
fredag 23 augusti 2013
Äppelknyckarjazz
Vi bor i en lägenhet på tredje våningen och kan plocka äpplen från balkongen. Strikt sett tillhör sannolikt äpplena Mjölby kommun, eller den som anlagt den lilla parken nedanför vår balkong, men jag tänker att denna för oss anonyma äppelträdsägare inte kommer protestera om vi plockar lite frukt i kronan. Och gör hen det får vi väl bjuda på äppelpaj.
torsdag 22 augusti 2013
Landat på Östgötaslätten
Den senaste veckan har varit oerhört intensiv. Flyttpackning och flyttstäd i Lund. Begravning i Helsingborg. Långresa upp till Mjölby för att ta emot vårt möblemang av flyttfirman. Uppackning, uppackning, uppackning. En vän som råkat illa ut och gnagande oro.
Men nu. På sjätte dagen sen vår ankomst hit till Mjölby börjar jag landa. Lägenheten ser allt mer ut som ett hem, och känns som ett dessutom. Jag kan glädjas åt att vara hemma igen, hemma på Östgötaslätten igen. Det blir bra det här.
Om inte annat kan vi ha Mjölbys snyggaste försterlampor.
lördag 10 augusti 2013
Vad säger partierna om psykiatri?
fredag 9 augusti 2013
Gröna grönsaker
- Gröna blad som spenat, mâchésallat, mangold och nässlor
- Gröna bönor/haricot vert
- Broccoli
- Gröna ärter och sockerärter
- Avokado
- Vita bönor
- Purjolök
- Blomkål
- Linser
- Kikärter
torsdag 8 augusti 2013
Landsförrädare
onsdag 7 augusti 2013
En levande dröm
Läs även andra bloggares åsikter om skrivande, dröm, liv, livsförändring, författarskap, författare,
tisdag 6 augusti 2013
En hälsning till ängsliga föräldrar
Jag var i fyraårsåldern. Kanske tre, kanske fem. Mamma och jag var och handlade i den lilla butiken där vi ofta handlade på väg hem från dagis. Mannen i kassan, tillika butiksägaren, var en rödbrusig, skäggig och ganska bastant äldre herre. Som barn var jag rädd för skäggiga män, och just den här mannen tyckte jag var ovanligt läskig. När vi ska betala står jag bakom min mamma och utbrister plötsligt:
- Mamma. Jag tycker han är ful.
Det här var knappast en kommentar min mamma varken önskat eller väntat, men hon räddade den snabbt genom att svara mig:
- Tycker du? Jag tycker han liknar pappa lite grand.
Jag fnissade lite och därefter var mannen inte särskilt skrämmande längre. Han var ju ungefär som pappa!
Mannen var i själva verket inte alls speciellt lik min far. Inte på det sätt vi brukar mena med likhet i alla fall. Han var människa, man och skäggig, men sen tog de uppenbara uteseendemässiga likheterna slut. Mammas kommentar hade två huvudsakliga syften; för det första att avdramatisera sin dotters smågenanta kommentar, och för det andra (och viktigare) att avdramatisera det dottern tyckte var avvikande och skrämmande genom att visa på likheter snarare än skillnader.
måndag 5 augusti 2013
Skrivklåda på kvällskvisten
Plötsligt rasslar det till i huvudet. Skulle det funka? Kanske. Jag betraktar pusselbiten som plötsligt dykt upp i tanken ingående. Vrider och vänder på den för att få ett någorlunda hum om hur den är formad, och med vilka andra bitar den skulle kunna passa.
söndag 4 augusti 2013
För varandra
Lov(e) till Internet
lördag 3 augusti 2013
Grundtonen i min tro
"Jag vet inte när jag passerade gränsen och nådde fram till en tro. Jag vet däremot att jag numera befinner mig i ett mer främmande land, en plats där jag på samma gång är helt hemma och alltid en främling. Det finns ett mörkt basackord i mig, en speciell ton som kräver absolut koncentration. Det är tro. Ett inre liv, ett yttre liv." (Lundberg)Jag vet inte heller. Men basackordet finns där, dovt och stilla. Det där jag alltid kan vända åter till, men ibland har så outsägligt svårt att finna.
"Tilliten blir verklig i det ögonblick då jag förstår att jag svarar inför Gud, inte Gränspolisen i Skåne. Den finns en existentiell balans, mellan det inre och det yttre. Det är i den här utsattheten jag förbereder mig på att ta emot nåden." (Lundberg)Jag tror att jag bottnade i min tro när jag första gången förstod, verkligen på djupet förstod, att det är Gud jag svarar inför. Det är inte min egen moralkompass, mina föräldrars måttståck eller samhällets ideal som spelar roll. Det är Gud jag svarar inför.
Det skrämde mig först: hur kan jag svara inför någon jag inte kan ta på, vars form jag inte känner, vars yttre jag aldrig har sett, vars röst jag aldrig hört, vars siluett jag inte ens vet existerar (har Gud en kropp? en röst? en form?). Men så. En lättnad. En tro på att inte ens Gud förväntar sig att jag ska klara av det. Gud väntar sig inte att jag ska komma fläckfri till målet: då funnes ingen anledning att låta Jesus lida som han led. Jag får komma, i allt det som är min trasighet får jag ta emot nåden.
Jag möter allt oftare ett motstånd mot talet om synd och skuld i kyrkan. Orden väcker negativa associationer som vissa många vägrar att ta i med tång. För mig är synden, förlåtelsen och överlåtelsen bland det mest centrala i min tro. Jag får försöka, gång på gång får jag försöka att göra det rätta, men Gud vet att jag inte alltid kommer lyckas. För mig blir inte syndabekännelsen ett ok, utan en lättnad. Jag får lägga ifrån mig mina felsteg, mina brister och tillkortakommanden. Jag får komma till Gud och säga: "Jag försökte, men jag nådde inte ända fram. Hjälp mig att komma vidare."
"Jag vill det goda, men varför gör jag då det onda? Jag är en människa. Jag är inte fullbordad. Ändå rör vi oss genom städer, på arbeten, biografer, varuhus, sovrum – som om vi var just fullbordade, som valde vi aldrig fel." (Lundberg)Jag är inte fullbordad. I det vilar jag. I den tanken får jag krypa ihop när livet faller likt korthus omkring mig. När allt jag gör blir fel, när allt jag vill smulas samman och när liv och död krockar med öronbedövande dån.
Just det kan vara grundtonen i min tro. Min största tröst och min största utmaning:
Jag är inte fullbordad - jag svarar inför Gud.
/ Thérèse
Läs även andra bloggares åsikter om kristian lundberg, svd, grundton, gud, tro
fredag 2 augusti 2013
Sjung in!
Om tillit och belastningsregister
"Vi litar och tror på dem och det är väl det som är grunden, inte ett misstänkliggörande utan i stället att mötas genom dialog. Förhoppningsvis i samtalet, om det har hänt något, också kunna se och möta det så."
torsdag 1 augusti 2013
Vi och dom
" Med tanke på alla barn i området så är det inte lämpligt med ett sådant gruppboende.""Vem kommer vilja köpa en tomt vid ett gruppboende?""Vi tänker på våra barn som inte kommer att känna sig trygga i sitt eget bostadsområde""Vilka ska bo där, är de farliga, de kan ju ha vilken bakgrund som helst."