Sidor

torsdag 1 augusti 2013

Vi och dom

Igår berättade Aftonbladet om hur de boende i Glasberga protesterar mot kommunens plan på att bygga ett LSS-boende i ett villaområde. Det är tyvärr varken första eller sista gången den här typen av protester uppstår eller når till media. Förra året orsakade planerna för ett gruppboende i Varberg massiva protester från grannar och för några år sedan nekades psykiatrin i Linköping ersättningslokaler under en omfattande renovering på grund av protester från grannar och en intilliggande skola.

Argumenten som återges i artiklarna är repetitiva och vittnar tydligt om rädsla och okunskap. Min enda förhoppning är att okunskapen minskar för var gång liknande attityder lyfts till diskussion. 
" Med tanke på alla barn i området så är det inte lämpligt med ett sådant gruppboende."
"Vem kommer vilja köpa en tomt vid ett gruppboende?"
"Vi tänker på våra barn som inte kommer att känna sig trygga i sitt eget bostadsområde"
"Vilka ska bo där, är de farliga, de kan ju ha vilken bakgrund som helst."
Återigen aktualiseras frågan: vilket samhälle vill du ha? Ett som faktiskt försöker leva upp till principen om alla människors lika värde, eller ett tydligt hierarkisk samhälle där bara de som ser ut, uppför sig och tänker som normen får vara med? Ett samhälle som inkluderar även de som är särskilt utsatta, sjuka eller har någon form av funktionsnedsättning, eller ett elitistiskt samhälle som kräver avklarat inträdesprov för medverkan?

Det är så förföriskt lätt att tro att alla inom kommunal eller landstingsdriven psykiatri eller omsorg är olämpliga grannar, medan alla som inte är det är exemplariska dito. Så förföriskt lätt att dras med när en kraftig motståndsrörelse värnar och mitt och vårt och ställer det i opposition till dom och deras. Så skrämmande lätt att glömma stanna upp, att glömma tänka ett extra varv, att glömma att ifrågasätta och fundera på det långtgående konsekvenserna. Demokrati är sannolikt den viktigaste grundprincipen i vårt samhälle, men ibland undrar jag om mänskligheten inte skulle må bra av att använda demokratin till att ge sig själva en knuff i rätt riktning. Är det verkligen rimligt att allmänhetens rädsla och okunskap ska kunna sätta stopp för gruppboenden eller psykiatriska verksamheter? Jag är mycket tveksam. 

/ Thérèse

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

2 kommentarer:

bloggare på icedaniel.se sa...

Tyvärr så är samhället vi och dom, och då oftast utifrån plånbok. Hur många politiker bor bland underklassen i miljonprojektområdena ? Hur många makthavare inom media bor inte i Bromma jämfört med Husby ? Dessa människor bör själva föregå med gott exempel innan man försöker moralisera över vanligt folk som proteserar mot ett LSS-boende. I slutändan är det flesta människor ungefär lika "goda" eller "giriga".

Annelie sa...

Förstår inte hur människor kan vara så dömande. Vem vet vad som händer i morgon, kanske är det jag eller någon i min närhet som är i behov av ett särskilt boende. Skulle man fortsätta protestera då? Låt oss vara rädda om varandra och se varandras starka sidor i stället, alla människor är olika, men alla BEHÖVS! Tack för din blogg, alltid välskriven och innehållsrik. Varm Kram!