Sidor

fredag 21 februari 2014

Klicka, dela, sprid! (Men tänk efter före.)

Internet är fantastiskt. Jag måste ändå säga det. Så mycket kunskap, så många relationer, så många nya perspektiv och öppna dörrar det erbjuder. Och så snabbt det går! Ett klick och så är en spännande artikel eller en kul bild delad vidare. Och vidare. Och vidare. Den som är någorlunda bekant med sociala medier vet hur dessa vågor byggs upp. Nästan varje dag är det någon eller ett par länkar som snurrar på twitter eller facebook, och ofta är mönstret detsamma: några börjar dela, många hänger på och så plötsligt surrar hela ens flöde om samma länkar, bilder eller nyheter. Vågen når vanligtvis sin kulmen på mindre än ett dygn och rullar sedan ut i det stora havet, för att lämna lite krusningar ytterligare en tid framöver.

Men ibland kommer någon som bryter flowet. Som dödar klickglädjen alla så glatt surfar på genom att säga nåt i stil med: "Men varför delar ni det här egentligen? Har ni inte tänkt på att ..." Ofta lyckas motvikten inte bromsa vågens massiva framfart, men en och annan som tidigare delat glatt tar ett skamset steg tillbaka, och i undantagsfall kan plötsligt hela vågen göra en helomvändning. Det är en närmast absurd upplevelse.

Igårkväll började en länk snurra på facebook och twitter. Den ledde till ett blogginlägg skrivet av en gymnasiekille, som varit utomlands och köpt sex av en ung kvinna. I blogginlägget beskrev han händelsen i nedsättande ordalag gentemot kvinnan, och publicerade dessutom flera bilder på platsen, sig själv och kvinnan som han hade köpt sex av. Inlägget spreds som en löpeld. Alla förfasades över att han köpt sex, och över kommentarerna på bloggen som ivrigt hejat på honom. Många av de som spred inlägget är drivande i den feministiska debatten, men inte tycktes reflektera över att samtidigt som man försökte hänga ut killens agerande, så hängde man också ut kvinnan. Jag får anta att syftet med delningarna var att uppmärksamma exempelvis hans vidriga kvinnosyn, men genom delningarna bidrog man också till att exploatera kvinnans kropp. Hur kan en sådan kränkning av kvinnan rättfärdigas av viljan att hänga mannen?

I morse såg jag att Joakim Lamotte (journalist som bland annat arbetar med SVT Debatt) hade skrivit om och länkat till inlägget. När jag kritiserade länkningen på twitter fick jag till svar att han tyckte det var ett ypperligt tillfälle att ta debatten om att svenskar köper sex i utlandet. Kanske är det ett ypperligt tillfälle. Men jag tvivlar. Sannolikt hade det gått att skriva samma text och bara låta bli att länka. (Det hade förstås gått utmärkt att googla fram det aktuella inlägget, men allt som inte är ett knapptryck bort bromsar vågen.) Jag har bara svårt att acceptera att "debatten" kan överordnas en människas integritet. 

Något liknande inträffade för några veckor sedan, i samband med Isabella Löwengrips blogginlägg om feminism. Ett mycket blogginlägg som beskrev ett sexuellt övergrepp Löwengrip utsatts för, och som de menade borde göra henne till feminist, spreds brett och återpublicerades bland annat på SVT Debatt. Många klickade, delade och hejade på, ända tills My Vingren på Politism klev in. Hon menade att valet att gå ut med ett övergrepp aldrig ger någon annan rätt att använda det mot dig i en smutsig debatt. Plötsligt klövs debatten i två, och flera av de som initialt delat debattartikeln backade efter Vingrens inlägg. 

Man kan förstås se att det är positivt att det finns de som reagerar. Inlägget av gymnasiekillen som började länkas igår kväll är bortplockat från bloggen, sannolikt med anledning av protesterna. Men i backspegeln undrar jag ändå: var det värt det? Kan vi sätta en prislapp på en människas rätt till sin kropp? Är det okej att dela ett blogginlägg där en ung kvinna identifieras som "hora", så länge vi får igång debatten om att svenskars sexköp i utlandet bör kriminaliseras? Är det okej att på en stor debattsida berätta om de övergrepp någon utsatts för, bara för att personen själv valt att berätta om det?

Internet är fantastiskt. Jag måste ändå säga det. Men ibland önskar jag att det fanns en dialogruta som ploppade upp när man klickat på en delningslänk: 

"Innan du delar: Är det här inlägget verkligen så bra som det verkar? 
Finns det uppgifter i inlägget som du inte hade önskat skulle spridas om inlägget hade handlat om dig? Kränker eller förlöjligar inlägget individer eller grupper?"

En slags varningstriangel helt enkelt. Jag tror nämligen vi kan behöva hjälp att tänka efter före, och inte bara svepas med vågen.

/ Thérèse

Inga kommentarer: