Sidor

söndag 16 februari 2014

Självskadeklinik för kvinnor stängs

Idag berättar Svt Smålandsnytt att en avdelning för självskadande kvinnor stängs. TT har snappat upp nyheten som publiceras i många tidningar under den något ironiska rubriken "Självskadeklinik för kvinnor stängs". Så vad är det egentligen som stängs?

Den rättspsykiatriska kliniken i Växjö är sannolik den klinik i landet som vårdar flest patienter med självskadebeteende. Det finns andra rättspsykiatriska kliniker som vårdar enstaka patienter, och självklart också alla vanliga psykiatriska kliniker, men Växjö har troligtvis flest patienter samtidigt. Den senaste siffran jag hörde var att de har 20-25 patienter med den problematiken på kliniken, och det är i den storleksordningen det legat de senaste åren. Majoriteten av dessa patienter vårdas på någon av klinikens rättspsykiatriska avdelningar som skyddas av flera meter höga murar, taggtrådsstängsel, larmbågar och övervakningskameror. En minoritet av patienterna med självskadebeteende vårdas på något som kallas Talludden - en utslussningsenhet med fem vårdplatser. 

Talludden är en villa som ligger på sjukhusområdet, men utanför murarna. Sannolikt är det därför den kallas "öppen" i media. Så vitt jag fått veta så är Talludden inte låst, men patienterna behöver ändå tillstånd för att få lämna trädgården. Alla patienter jag varit i kontakt med vårdas på LPT (eller LRV) när de bor på Talludden, vilket alltså innebär att de är där på tvång. 

Nu ska Talludden stänga. Rättspsyk i Växjö kommer även fortsättningsvis att ta emot patienter med självskadebeteende och vårda dem "innanför murarna" på sina vanliga vårdavdelningar, men utslussningen på Talludden lägger ner. Sjukhusledningen menar att vårdtiderna har blivit för långa och att patienterna mår bra av att få sin utslussning på hemmaplan. På sätt och vis är det förstås synd att det är den delen av vården som patienterna generellt sett är positiva till - i alla fall i jämförelse med den vård de fått "innanför murarna" - som ska stängas, men jag tror ändå det är ett bra beslut. Förhoppningsvis tvingar det hemlandstingen att ta tag i situationen. Långt ifrån alla patienter passerar visserligen Talludden innan de skrivs ut, men i viss mån tror jag att det kommer påminna hemlandstingen om var ansvaret ligger. Och det är inte hos rättspsyk i Växjö.

Till sist kan jag bara återigen konstatera det tragiska i att den klinik i landet som själva utnämnt sig, och av media betraktas som, en (specialist)klinik för patienter med självskadebeteende i själva verket är en rättspsykiatrisk klinik. Det säger någonting om nivån på behandling för självskadebeteende i Sverige. Det säger någonting om hur lågt vi har prioriterat den här patientgruppen när vi fortfarande, år 2014, accepterar att flickor och unga kvinnor vårdas på rättspsykiatriska kliniker för att de skadar sig själva. Det säger någonting om hur urusel vården i många hemlandsting är, när den enda förening som företräder patienter med självskadebeteende kritiserar nedläggningen av Talludden. När vård på rättspsyk är bättre än vård hemma, eftersom man vet att risken är stor att vården uteblir.

Det gör mig outsägligt ledsen.

/ Thérèse
I media: SVT1, SVT2, SvD, Aftonbladet, Skånskan
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

2 kommentarer:

Elina sa...

och jag blir oerhört putt på att Skåne (och en handfull medelålders läkare) verkar vara överrepresenterat när det gäller att förpassa patienter dit.

Kjetil sa...

Har sagt detta innan, men jag förundras gång på gång av att flera inte reagerar på- och ifrågesetter att folk med ssb vårdas som kriminella innanför murar på rättspsyk. Förundras över att så många av mina kollegor ser på det som en "självklar" grej att skicka "självskadetjejerna" till Växjö. När jag gång på gång poängterar detta är det som att det inte "går in" alls, det är på något sätt "den enda" vägen att gå.. Jag berättade detta för en med ssb-erfarenhet i Norge och hon trodde knappt det jag sa, att vi skickar okriminella till rättspsyk pga ssb...Anyway, tacksam för att du tar upp detta! Slutstation rättspsyk var det som öppnade mina ögon till något jag borde sätt för länge sedan, så tack att du skriver och uppmärksammar! Kjetil (psykiatri_ssk)