Sidor

onsdag 5 februari 2014

Vård på olika villkor

Idag skriver flera tidningar om en studie som visar att män och kvinnor inte får vård på lika villkor. Det är professor Inger K. Holmström som arbetar med ett forskningprojekt för att utveckla telefonsjuksköterskors genuskompetens. När pappor ringde sjukvårdsupplysningen för att få hjälp åt sina barn, fick de dubbelt så ofta en läkartid åt barnet som mammorna fick när de ringde åt sina barn som var lika sjuka. När man sedan studerade 800 män och kvinnor som ringt sjukvårdsupplysningen för egen del såg man samma mönster: män fick tid hos läkare och kvinnor fick råd om egenvård, trots att de beskrev samma symtom.

Det här fick mig att tänka på en föreläsning jag hörde när jag läste på sjuksköterskeprogrammet i Linköping 2007, om det så kallade tvättsäcksprojektet. Allt började med att en sjuksköterska undrade varför tvättsäcken i herrarnas omklädningsrum på en hudklinik alltid var fullare och behövde bytas oftare än tvättsäckarna hos damerna. Förklaringen blev en riktig ögonöppnare:

På kliniken behandlades patienter med psoriasis, en sjukdom som är ungefär lika vanlig hos män som hos kvinnor, men kvinnor har mer handeksem än män. Det visade sig att män i högre utsträckning fick behandling på mottagningen med smörjhjälp och ljusbehandling. Kvinnor å sin sida ordinerades oftare egenbehandling, och när de fick ljusbehandling gick de färre gånger än männen. I samband med behandlingen duschade patienterna och kastade sina handdukar i tvättsäcken. Eftersom männen oftare behandlades på mottagningen och kvinnorna oftare behandlade sig själva hemma, fylldes tvättsäckarna i herrarnas omklädningsrum snabbare. 

Av uppenbara skäl är det billigare för vården (och staten) att patienter behandlar sig själva med egenvård, än att de kommer för att bli smorda och få ljusbehandling på sjukhuset. Författarna till artikeln i Läkartidningen skriver att kvinnornas egenbehandling subventionerar den offentliga hudmottagningsbudgeten. Om kvinnor skulle behandlas på samma sätt som män skulle de resurser som läggs på kvinnors behandling öka med 61 procent.

Artikeln om Tvättsäcksprojektet (som finns att läsa här) är från 2005. Holmströms forskning pågår nu och kan bara bekräfta sådant vi redan vet. Hälso- och sjukvårdslagen säger att vård ska ges på lika villkor, men som det ser ut idag är det långt dit. Men så länge genusvetenskap fortsätter att betraktas som flum, trams och humbug lär ingen förändring komma till, för det behövs väl ändå inte. Kvinnor är ju så omvårdande till sin natur ... 

/ Thérèse
Mer att läsa finns i:
Tidningen Curie (från Vetenskapsrådet)
Aftonbladet 1 & 2, DN, SvD & VLT.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Inga kommentarer: