Sidor

tisdag 19 augusti 2014

Psykiatripolitik: Centerpartiet

Inför valet 2014 har jag mailat ut fyra frågor om psykiatripolitik till samtliga riksdagspartier plus Feministiskt initiativ och Piratpartiet. Svaren på mina frågor kommer att publiceras här och på min facebooksida i samma ordning som partierna mailar sina svar till mig. För mer utförlig bakgrund till detta blogginlägg, samt för att se frågorna jag ställde: klicka här

***

1. Hur vill ni förbättra den psykiatriska vården? 
Den psykiatriska vården måste bli mer jämlik, kunskapsbaserad, säker och tillgänglig. Patienterna måste få ökade möjligheter till delaktighet och tillgång till arbete. För att nå dessa mål har regeringen avsatt 870 miljoner kronor årligen för åren 2012-2016 för att både förebygga psykisk ohälsa och förbättra vård och omsorg för dem som redan drabbats. Fokus ligger särskilt på barn och unga som har, eller riskerar att utveckla, psykisk ohälsa samt personer med omfattande eller komplicerad psykiatrisk problematik.

2. Vilka åtgärder anser ni är viktigast för att öka den psykiska hälsan? 
Det är oroande att fler och fler ungdomar, främst flickor, själva upplever att de lider av psykisk ohälsa. Samhället måste bli bättre på att i ett tidigt skede fånga upp barn och ungdomar som riskerar att utveckla psykisk ohälsa. Ofta kan barn som på olika sätt lever i utsatthet uppmärksammas redan i förskoleåldern. Detta kräver bättre samverkan mellan förskola, skola, BUP och socialtjänsten. Centerpartiet föreslår också en nationell strategi för samhällets stöd till föräldrar i deras föräldraskap. Vi vill också tillsätta en särskild kommission som ska ha i uppgift att öka kunskapsbasen kring orsakerna till den försämrade psykiska ohälsan.

3. Patienter med självskadebeteende är relativt ofta omskrivna i media, delvis på grund av att det saknas goda behandlingsformer för dem. Hur vill ni förbättra vården för patienter med självskadebeteende? 
Samhället måste bli bättre på att tidigt upptäcka självmordsrisker och förebygga självmord. Här finns tyvärr stora brister idag. Det krävs förbättrade metoder för att tidigt upptäcka personer som befinner sig i riskzonen. En annan del är att förbättra samverkan mellan samhällets olika aktörer för att kunna arbeta förebyggande.  

4. Vad skriver ni om psykiatrin i ert partiprogram? Tacksam för länk till eller anvisning om var i partiprogrammet ni behandlar psykiatrin! 
Vi behandlar psykiatrin i välfärdsprogrammet från vår senaste partistämma 2013. Där skriver vi framför allt om ungas och kvinnors ökade psykiska ohälsa. Länk.

Susanne von Tiedemann, politiskt sakkunnig på C, är den som har besvarat frågorna

1 kommentar:

Antidrom sa...

Finner det märkligt att svaret på frågan om självskadebeteende handlar om att minska självmorden. Självmord(srisk) och självskadebeteende är två skilda saker, enligt mig (man skadar sig inte för att dö, utan för att överleva) även om de så klart hör ihop ändå. Men vad ska Centerpartiet göra för vården av självskadebeteende då? Jag tycker inte att frågan är besvarad.
Kan Centerpartiet inte ens skilja mellan självmord och självskadebeteende?