Sidor

fredag 22 augusti 2014

Psykiatripolitik: Miljöpartiet

Inför valet 2014 har jag mailat ut fyra frågor om psykiatripolitik till samtliga riksdagspartier plus Feministiskt initiativ och Piratpartiet. Svaren på mina frågor kommer att publiceras här och på min facebooksida i samma ordning som partierna mailar sina svar till mig. För mer utförlig bakgrund till detta blogginlägg, samt för att se frågorna jag ställde: klicka här

***

1. Hur vill ni förbättra den psykiatriska vården?
Så här uttrycker vi det i Miljöpartiets hälso- ochsjukvårdsrapport 

"Miljöpartiet betonar vikten av att se hela människan och behandla orsaker till sjukdom snarare än symptom. Detta gäller särskilt inom vården av psykiskt sjuka. Tillgängligheten till den psykiatriska vården behöver stärkas genom att primärvården blir bättre på att behandla lättare psykisk ohälsa med samtals- och psykoterapi. Det behövs också mobila enheter inom den öppna psykiatriska vården som snabbt ska kunna ta hand om människor som själva inte aktivt söker sig till en vårdmottagning. Patientinflytandet inom den psykiatriska vården måste bli bättre. Patientens motivation och egeninsikt är en avgörande del i vården. Vi ser gärna brukarstyrda alternativ i den öppna vården. Den psykiska ohälsan har ökat, speciellt bland unga vuxna. Allt fler unga personer vårdas inom den psykiatriska öppenvården. För att tidigt motverka psykisk ohälsa behöver ungdomsmottagningarna ökad psykosocial kompetens. Den kroppsliga hälsan hos psykiskt
sjuka måste få ökad uppmärksamhet. Vi ser ett behov av att öka samhällets arbete med att
främja psykisk hälsa i förebyggande syfte. Psykisk ohälsa drabbar inte bara den som är sjuk utan också människor runt omkring. För många är möjligheten till tillfrisknande beroende av relationerna till sina anhöriga. Anhöriga behöver få vara en del i vårdens utformning och ibland behöver de också eget stöd för att komma vidare."

2. Vilka åtgärder anser ni är viktigast för att öka den psykiska hälsan?
Det är en väldigt komplex fråga. En väl fungerande skola där var och en känner sig väl, kommer till sin rätt och blir sedd är till exempel grundläggande. Vi gör stora satsningar på skolområdet. Lärare måste också får ”ordinationsrätt”, dvs ha rätt att avgöra om det behövs extrainsatser för ett barn. Vi satsar mer på specialpedagoger mm.  Vi gör också en stor satsning på elevhälsan. Mycket mer aktiva insatser mot mobbing behövs. Skolans arbetsmiljö är många gånger sådan att den aldrig skulle accepteras av vuxna.

Det handlar också om att socialtjänsten måste fungera så väl som möjligt, Att barn får bra insatser när det behövs, och också känner sig trygga med att vuxna får det.  Det handlar också om att trygghetssystemen ger verkligt stöd till människor. Vi vill t ex införa något vi kallar Arbetslivstrygghet, i stället för dagens sjukförsäkring med en bortre gräns och mycket snäva regler på arbetsmarknadsområdet.

Ett mänskligare, varmare samhälle skulle man kunna säga. Där människor känner sig delaktiga, får plats och kan vara sig själva. Där människors kreativitet kommer till uttryck och uppskattas. Och om man behöver vård eller stödinsatser ska det vara lätt och okomplicerat att få det, för människor i alla åldrar. Vilket i sig ger en känsla av trygghet.

Ett särskilt viktigt område är förstås minskad diskriminering. Det krävs alltså åtgärder på en lång rad områden. Men självklart också tillgången till vård och stöd, och att det måste hålla hög tillgänglighet.
Jag länkar här till fyra motioner skrivits nyligen och som kan vara av intresse:




3. Patienter med självskadebeteende är relativt ofta omskrivna i media, delvis på grund av att det saknas goda behandlingsformer för dem. Hur vill ni förbättra vården för patienter med självskadebeteende?
Det är ett samhällets misslyckande när t ex unga med självskadebeteende ibland vårdas inom rättspsykiatrin. Vi vill se bra och välfungerande vård och behandlingsmöjligheter så att alla unga över hela landet ska få tillgång till bra vård.  På landstingsnivå ser det i dagsläget olika ut och Miljöpartiet i respektive landsting driver program lokalt om hur de vill att vården i det egna landstinget ska förbättras.
Men frågan behöver absolut även upp på nationell nivå. Vi tar upp frågan om självskadebeteenden, självmordsförsök och självmord i motionen nämnd ovan ”Bättre psykisk hälsa och psykiatrisk vård bland unga”. 

Nationellt vill också införa något som vi kallar Lex Norah för att unga som upplever missförhållanden i vården ska kunna anmäla direkt. Att psykiatri ska ingå i högkostnadsskyddet kan vara en viktig hjälp även för denna grupp. 

4. Vad skriver ni om psykiatrin i ert partiprogram? Tacksam för länk till eller anvisning om var i partiprogrammet ni behandlar psykiatrin!

Miljöpartiet är generellt sett för en mer hälsoinriktad vård än dagens sjukvård, där vi kan fokusera på det förebyggande arbetet. Att se till de psykiska behoven är något vi starkt värnar i all verksamhet, i alla skeden i livet.  För många miljöpartister är frågan om psykisk hälsa därför en hjärtefråga i landstingspolitiken.

Partiprogrammet är uppbyggt som ett övergripande idéprogram där vår helhetssyn syns.
http://www.mp.se/sites/default/files/miljopartiets_partiprogram_lagupplost_2013.pdf
Det utgör grunden för annat material, såsom rapporter och motioner.  Vikten av insatser mot psykisk ohälsa finns insprängt på olika ställen.
Se därför i stället avsnittet nämnt ovan på fråga 1 från hälso- och sjukvårdsrapport. Samt motioner. Miljöpartiet i varje landsting har även sitt eget program om hur man mer konkret vill lyfta frågorna.

Anna-Klara Müntzing, socialpolitisk sekreterare, är den som besvarat frågorna.

1 kommentar:

Andreas sa...

Hej!
Jag vill tacka för ett bra arbete. Jag upptäckte din hemsida idag när jag googlade på "psykiatri parti" i ett försök att hitta någon slags sammanställning eller jämförelse mellan vad olika partier i denna fråga.

Om du själv skulle svara på de frågor som du ställt till partierna, vad skulle du svara då?

Vänliga hälsningar,
Andreas