Sidor

torsdag 14 augusti 2014

Psykiatripolitik: Moderaterna

Inför valet 2014 har jag mailat ut fyra frågor om psykiatripolitik till samtliga riksdagspartier plus Feministiskt initiativ och Piratpartiet. Svaren på mina frågor kommer att publiceras här och på min facebooksida i samma ordning som partierna mailar sina svar till mig. För mer utförlig bakgrund till detta blogginlägg, samt för att se frågorna jag ställde: klicka här

***

Hur vill ni förbättra den psykiatriska vården?
När Alliansregeringen tillträdde 2006 var reformbehovet stort inom psykiatrin. Mellan 2007 och 2011 gjordes en särskild psykiatrisatsning på 3,4 miljarder kronor. Bland annat blev den specialiserade psykiatriska vården för barn och unga mer tillgänglig, utbudet av sysselsättning för vuxna med psykisk ohälsa ökade, liksom möjligheten till eget inflytande.

Sedan 2012 finns en förstärkt satsning på området – plan för riktade insatser inom området psykisk ohälsa, PRIO. Satsningen ska pågå till 2016, och varje år satsar regeringen 850 miljoner för att stimulera en långsiktig förstärkning på området. Syftet är att genom stöd till strategiska insatser inom vård och omsorg skapa förutsättningar för ett långsiktigt förändringsarbete som kan ge hållbara vinster för framtiden.

En av de centrala beståndsdelarna i handlingsplanen är en bred överenskommelse med Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, eftersom det är kommunerna och landstingen som är huvudansvariga för vården och omsorgen till personer med psykisk ohälsa. Nya Moderaterna vill fortsätta denna satsning och att tidigt fånga upp de personer som lider av psykisk ohälsa. Vi tror även att det är viktigt att skolorna satsar mer på skolhälsovården och hittar metoder för bättre samarbete med BUP. 

Vilka åtgärder anser ni är viktigast för att öka den psykiska hälsan?
Vi måste börja med att analysera orsakerna till den ökande psykiska ohälsan så vi kan fokusera insatser på orsaker och inte bara på symptom. Vidare är det viktigt att få bort tabustämpeln som vissa känner kring psykisk ohälsa. För en person som inte mår psykiskt bra är det viktigt att ha någon som lyssnar och som kan ställa upp när det känns som tyngst. Vi anser därför även att det är viktigt med en större flexibilitet inom hälso- och sjukvården för de personer som söker hjälp för psykisk ohälsa. Man ska kunna få hjälp snabbt utefter sina egna behov.

Patienter med självskadebeteende är relativt ofta omskrivna i media, delvis på grund av att det saknas goda behandlingsformer för dem. Hur vill ni förbättra vården för patienter med självskadebeteende?
Utgångspunkten är att varje person som har ett självdestruktivt beteende ska få vård och stöd i den omfattning som är nödvändig. Satsningar på tillgänglighet och kvalitet inom hälso- och sjukvården är därför centrala.

Under hösten 2011 enades regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) om en satsning med stöd till kommuner och landsting för att utveckla och samordna insatserna för att minska antalet unga med självskadebeteende. Målet för överenskommelsen är att utveckla och samordna kunskap kring unga med risk för eller med allvarliga självskadebeteenden och skapa ett bättre tidigt omhändertagande genom en struktur som bättre tillgodoser dessa personers behov av vård. Det övergripande målet är således att antalet unga med självskadebeteende ska minska. Ett delmål är att minska inläggningarna av unga i slutenvården och att minska antalet tvångsåtgärder. Projektet slutredovisas under hösten 2014 och vi ser fram emot att ta del av resultatet.

4. Vad skriver ni om psykiatrin i ert partiprogram? Tacksam för länk till eller anvisning om var i partiprogrammet ni behandlar psykiatrin!
I stämmohandlingarna från partistämman 2013 diskuterades psykiatrifrågor i avsnittet Framtidsförslag för hela Sverige, se sid 55, 92 och 101

Stefan Dubois, M, är den som har besvarat frågorna.  

Inga kommentarer: